BK verkoop tips

21 Tips om uw woning goed te verkopen

Succesvol uw woning verkopen? Graag geven wij u 21 belangrijke tips om uw woning zo goed mogelijk te presenteren tijdens bezichtigingen.

“Voor de eerste indruk bestaat geen tweede mogelijkheid”

 1. Indien u uw woning gaat verkopen, dan is het verstandig vooraf uw huis objectief te bekijken. Probeer u te verplaatsen in de persoon van de potentiële koper. Bekijk uw huis alsof u het voor het eerst ziet en stelt u zich de vraag: wat zou moeten worden verbeterd? Doe dit voor zowel de buitenzijde als de binnenzijde en noteer per ruimte de mogelijke verbeteringen. Vraag ook uw buren of vrienden wat zij vinden dat aangepakt moet worden. Zij hebben vaak een objectievere blik en hen zal sneller iets opvallen.

 2. Zorg voor een ruime entree; de hal moet zo leeg mogelijk zijn, kapstok niet overvol met jassen, etc., geen grote kasten waarom heen geslalomd moet worden.

 3. Zorg dat alles opgeruimd, schoon en netjes is. Alle losse dingen (tijdschriften, tassen, koffers, speelgoed, enz.) van de grond en in de kasten. Ingebouwde kasten goed opgeruimd en de ramen gelapt.

 4. Presenteer de woonkamer zo ruim mogelijk; een koper is namelijk niet geïnteresseerd in uw persoonlijke voorkeur, maar kijkt naar de mogelijkheden van het huis). Indien mogelijk verwijder meubilair waardoor de woonkamer ruimer lijkt.

 5. Een schone keuken is een absolute must, geen vuile afwas op het aanrecht, een ontvette afzuigkap, geen aangekoekt fornuis, het draagt allemaal bij aan een plezierige bezichtiging.

 6. De badkamer en toilet dienen goed te ogen en fris te ruiken. Druppelt er een kraan, of loopt het toilet door? Verwijder kalkresten in wastafels, douchebak en/of ligbad.

 7. Zorg ervoor dat de trappen vrij zijn. Laat geen ( grote) voorwerpen in de weg staan. Met name niet in de entree/hal en het trappenhuis. Sluit ook geen ruimtes af, u heeft niets te verbergen.

 8. Zorg ervoor dat de sleutels van alle ruimtes aanwezig zijn.

 9. Het is belangrijk kleine gebreken, zoals loszittende deurknoppen, loszittend behang, of piepende scharnieren te repareren of dat te laten doen. Buitendeuren moeten soepel geopend kunnen worden, geen knarsende en piepende sloten/scharnieren en/of klemmende deuren. Vervang lampen die stuk zijn. Ook een extra kwastje verf doet wonderen.

 10. Indien u een houten vloer heeft, zorg er dan voor dat de vloer er netjes uitziet. Een smerige of aangetaste vloer zal geen goed doen tijdens bezichtigingen. Dit geldt tevens voor vloerbedekking. Verwijder eventuele vlekken met een tapijtreiniger.

 11. Zorg ervoor dat de ramen zijn gewassen, zeker op de begane grond. Niet alleen geeft dit meer licht in huis. Het geeft ook een nettere indruk.

 12. Heeft u een garage. Zorg er dan voor dat deze er zo leeg mogelijk en opgeruimd uitziet. Indien uw auto er niet zo netjes uitziet, laat deze dan niet in de garage staan, maar zet deze dan een paar straten verderop tijdens de bezichtiging.

 13. Verwijder eventuele rotzooi uit de goten en regenpijpen.

 14. In sommige gevallen is een opknapbeurt om de belangrijkste mankementen aan te pakken een slimme investering. Dit kan een aanzienlijk verschil betekenen in de uiteindelijke verkoopprijs. In sommige gevallen kan een kleine investering van €500,00 soms wel €5000,00 meer opleveren.

 15. Veiligheid voor alles, verwijder spullen of meubilair waarover een koper zou kunnen struikelen of zich kan bezeren. Spijker losse tapijtranden vast, repareer losse trapleuningen en -roeden, maak losse bedrading netjes vast etc..

 16. Beschikt u over een voortuin, zorg dan dat deze er netjes en verzorgd uitziet. Verwijder alle onkruid tussen de beplanting en bestrating. Een geveegde oprit en een deur die goed in de verf zit doet wonderen voor potentiële kopers.

 17. Zorg dat er tijdens de bezichtiging zo weinig mogelijk mensen in huis zijn. Doe eventueel de hond even naar de buren of in zijn hok. Niet alleen is het daardoor een stuk rustiger in huis, het oogt ook nog een stuk groter.

 18. Een licht huis doet plezierig aan. Schuif de gordijnen opzij en doe, indien aanwezig de rolluiken omhoog en lamellen/luxaflex omhoog. Zorg er tevens voor dat uw woning ook voldoende geventileerd wordt. Als uw woning tijdens de bezichtiging voldoende verwarmd is geeft dit de potentiële kopers een behaaglijk gevoel.

 19. Wanneer de bezichtiging in de avonduren plaatsvindt vergeet dan niet het licht buiten en in alle vertrekken aan te doen. Dat staat gastvrij. Zorg ervoor dat de radio en televisie niet aanstaan. Dit leidt af en stoort de bezichtiging.

 20. Het is verstandig niet tijdens bezichtigingen aanwezig te zijn. U loopt het risico dat kopers opmerkingen plaatsen en u vragen gaat stellen die u niet leuk vind. Laat dit over aan de makelaar. Hij of zij heeft ervaring in het voeren van dergelijke gesprekken en is minder emotioneel betrokken bij uw huis.

 21. Tot slot, zorg voor verse bloemen in een vaas met schoon water in de woonkamer.

Bovenstaande tips zijn voor ieder huis verschillend en niet alles is van toepassing op een specifiek huis. Wij adviseren u die tips te gebruiken waarvan u denkt dat deze voor u van toepassing zijn. Twijfelt u, vraagt u dan iemand anders of eventueel een makelaar wat hij of zij er van vindt. Misschien dat u samen tot een besluit komt wat wel te doen en wat niet. Vaak is het zo dat u met een beetje moeite ervoor kunt zorgen dat de presentatie van uw woning verbeterd en waardoor uw huis potentiële kopers meer aanspreekt en de verkoop van het huis hierdoor wordt bevorderd!

Ons werkgebied strekt zich uit van gemeente Rucphen, gemeente Halderberge, gemeente Zundert, gemeente Etten-Leur en gemeente Breda tot Bergen op Zoom