Bijkomende kosten (eerste) koophuis

Geplaatst: 27-09-2022

Waar het voorheen (voor 2018) nog kon om zonder eigen geld een huis te kopen, is dat nu niet meer mogelijk. Om eigenaar te worden van een huis betaalt u dus standaard de kosten koper. Daarnaast betaalt u ook nog voor partijen die u helpen bij de aankoop van een huis. Benieuwd hoeveel geld u minimaal nodig heeft om een eigen huis te bemachtigen? Lees dan snel verder.

Kosten koper

De kosten koper zijn alle kosten die iemand maakt om eigenaar te worden van een huis. Deze moeten helemaal worden betaald door het geld van de koper. Onder de kosten koper vallen overdrachtsbelasting en notariskosten.  Notariskosten zijn vaak gemiddeld rond de €1.000,- en zijn voor iedereen die op de woningmarkt komt of al is, verplicht.

Daarentegen geldt de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) weer niet voor iedere situatie. Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 400.000. Vanaf 1 januari 2023 is dit bedrag maximaal € 440.000.

Overige kosten

De kosten die u maakt naast de kosten koper, zetten we graag voor u op een rijtje.

Nieuw op de huizenmarkt?

  • Als u de huizenmarkt wilt betreden is het nodig om te weten wat uw maximale hypotheek is en welke verzekeringen u kan en moet afsluiten. Hiervoor krijgt u advies van een hypotheekadviseur van bijvoorbeeld Assurantie- en hypotheekadviesburo Boeren. De gemaakte kosten hiervan vallen onder advies- en bemiddelingskosten.
  • Een partij die natuurlijk niet mag ontbreken bij koopbemiddeling is een makelaarskantoor. Bij ons betaalt u kosten voor de begeleiding die u van ons krijgt. Men noemt deze kosten makelaarskosten of makelaarscourtage (ga uit van 1-1.5% van de koopsom).
  • Het kan zijn dat u een huis wilt kopen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). U betaalt dan eenmalig 0,6% van de koopsom, om zo voordelen, zoals korting op de rente, te krijgen.
  • Koopt u een verouderd huis of wilt u echt zeker zijn wat de kwaliteit van een woning is? Dan is het verstandig om een bouwkundige keuring, van vaak zo'n paar honderd euro, te laten uitvoeren. De keuring geeft een schatting aan van verbouwingskosten/ herstelwerkzaamheden.

Extra kosten voor iedereen die al een eigen koophuis heeft

  • Als u graag wilt weten wat uw huidige huis op het moment waard is, is een taxatie verstandig. Een taxatierapport is een uitgebreid rapport dat de huidige waarde van de woning, de belangrijkste eigenschappen en omgevingsfactoren vermeldt. Wat betreft kosten kunt u uitgaan van € 500 - € 800,-

Geldschenkingen

Er zijn situaties waarbij men zelf niet voldoende eigen spaargeld heeft voor het kopen van een woning, maar wel geld van ouders krijgt. Aangezien men normaliter belasting moet betalen over schenkingen, is hier bij het kopen van een woning onder voorwaarden toch een uitzondering voor gemaakt; de schenkingsvrijstelling. Door deze belastingvrije schenking mag iedereen tot wel €106.671,-aan eigen kind(eren) onder de 40 jaar schenken. Alleen let op: per 2023 verandert dit bedrag naar maximaal €28.947,- De overheid heeft deze keuze gemaakt om de gelijkheid op de woningmarkt te vergroten.

Waarom kopen via Boeren Kuijpers Makelaars?

  • Meer dan 50 jaar ervaring
  • Kennis van de regio en markt
  • Vakkundig en fijn team
  • Persoonlijk contact en directe lijnen
  • Full-servicepakket

 

Nieuws overzicht

Ons werkgebied strekt zich uit van gemeente Rucphen, gemeente Halderberge, gemeente Zundert, gemeente Etten-Leur en gemeente Breda tot Bergen op Zoom