BLG Wonen start met huurverklaring voor duurhuurders

Geplaatst: 11-06-2019

BLG Wonen start met huurverklaring voor duurhuurders

BLG Wonen start met de huurverklaring. Met de huurverklaring kan een huurder aantonen dat hij - mede op basis van gedragen huurlasten uit het verleden -  zijn hypotheeklasten nu en op termijn ook zou kunnen betalen. De huurverklaring is een reactie op de vraag van veel duurhuurders waarom zij wel een hoge huur mogen betalen, maar niet een woning kunnen kopen met lagere maandlasten. BLG Wonen wil met het initiatief de woningmarkt toegankelijker maken voor huurders uit de vrije sector.

De duurhuurproblematiek is volgens BLG-directeur Frank Soede een enorm probleem: “Ruim 1 miljoen huurders1 hebben hoge woonlasten; voor de particuliere huursector is de woonquote gemiddeld 42,6% van het besteedbaar inkomen2.  Deze hoge woonlasten maakt het voor de huurders vrijwel onmogelijk om te sparen of vermogen op te bouwen. Dat vind ik zorgelijk. Want wanneer zij voor deze huurprijs een vergelijkbare standaard koopwoning zouden hebben gehad, hadden zij flink vermogen kunnen opbouwen. In tien jaar tijd heb je het dan al snel over ruim € 50.000.”3 

Meer mogelijkheden voor huurders

BLG Wonen ziet de huurverklaring als een extra mogelijkheid om te beoordelen of de duurhuurder een verantwoorde overstap kan  maken naar een koopwoning. “Huurders haken nu vaak af na een online hypotheekberekening. Dat is jammer want er zijn wél mogelijkheden. Daarnaast geven adviseurs aan behoefte te hebben aan helderheid over financieringen voor ‘van-huur-naar-koop-situaties’. Met de huurverklaring willen wij daar ook gehoor aan geven”, aldus Soede.

Landelijke uitrol volgt na succesvolle pilotfase

Voorafgaand aan een landelijke uitrol, gaat BLG Wonen de werking en het proces van de  huurverklaring eerst met een pilot toetsen onder huurders en financieel adviseurs. Tijdens de pilotperiode wil BLG Wonen bij maximaal 40 duurhuurders de mogelijkheid onderzoeken of mede op basis van de huurverklaring een hypotheek kan worden verstrekt. 

Nieuws overzicht

Ons werkgebied strekt zich uit van gemeente Rucphen, gemeente Halderberge, gemeente Zundert, gemeente Etten-Leur en gemeente Breda tot Bergen op Zoom