Coronavirus - Reisverzekering en annuleringsdekking

Geplaatst: 25-03-2020

Coronavirus - Q&A voor de reisverzekering en annuleringsdekking
 
In december 2019 werd het Coronavirus (COVID-19) voor het eerst vastgesteld in China. Het aantal besmettingsgevallen loopt wereldwijd op. In deze Q&A geven wij antwoord op vragen over het Coronavirus met betrekking tot uw reis- en annuleringsdekking. In de voorwaarden staat meer uitleg over wat verzekerd is. Volg altijd de Corona-instructies van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM op.

Biedt het calamiteitenfonds uitkomst?

Het Calamiteitenfonds biedt geen dekking voor ziektes. De definitie van een calamiteit in de garantieregeling is: “een door molest of een natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.” Bij ziektes, pandemieën en epidemieën is daarvan geen sprake. Voor meer informatie zie de website van het Calamiteitenfonds.
 
Reisverzekering
Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door het coronavirus langer op reis ben dan gepland?
Duurt uw reis door onvoorziene vertraging, buiten uw wil om, langer dan dit aantal geplande dagen? Dan blijft uw reisverzekering geldig tot het eerst mogelijke moment dat u naar huis kunt terugkeren.

 
Ik ben op reis en heb extra reis- en verblijfkosten omdat ik door het coronavirus langer op mijn reisbestemming moet blijven (uitreisverbod). Is dit verzekerd?
Nee. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij.
Ik ben op reis en moet medische kosten maken door het coronavirus. Is dit verzekerd?
Hebt u geneeskundige kosten meeverzekerd op uw reisverzekering? Dan bent u verzekerd voor schade door ziekte tijdens de reis als aanvulling op de vergoeding van uw zorgverzekering. Let op: uw zorgverzekering moet ook dekking te bieden in het land waar u op reis bent. Er wordt uitsluitend een aanvullende vergoeding vanuit uw reisverzekering gedaan.
 
Annuleringsdekking
Mijn reisbestemming is getroffen door het coronavirus. Daarom wil en/of kan ik niet meer op vakantie naar dit gebied. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Nee. Neem eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij.

Ik mag het land van mijn reisbestemming niet in (inreisverbod) vanwege het coronavirus. Ben ik hiervoor verzekerd?

Nee. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij.
Hebt u een samengestelde reis geboekt? Dan bent u verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.
 
Mijn visum is ingetrokken vanwege het coronavirus. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Wordt uw visum voordat u op reis gaat ingetrokken? Dan kunt u een beroep doen op uw annuleringsdekking. Let op: een ESTA is geen visum. Het is een verplichte reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen reizen.
 
Ik zit thuis in quarantaine, maar het virus is nog niet bij mij vastgesteld. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Nee. Neem eerst contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij.

Het coronavirus is bij mij vastgesteld. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
De annuleringsdekking biedt dekking voor het annuleren of afbreken van een reis door een ernstige ziekte. Dit zullen we per geval beoordelen.
 
Ik ben op reis in het gebied waar het coronavirus heerst. Daarom wil ik mijn reis afbreken. Kan ik de niet gebruikte reisdagen claimen op mijn annuleringsdekking?
Nee. Er is geen dekking voor het afbreken van een reis (ongebruikte reisdagen) vanwege besmettingsgevaar.

Ik heb een reis geboekt die uit losse onderdelen bestaat (samengestelde reis). Door uitval van één van de vooraf in Nederland geboekte reisonderdelen kan ik geen gebruik meer maken van de overige geboekte reisonderdelen. Biedt mijn annuleringsverzekering hier dekking voor?

Ja. U bent verzekerd tot maximaal de annuleringskosten van de niet-gebruikte onderdelen. Dit geldt alleen als de vervoerder, verhuurder en/of reisorganisatie de kosten voor annulering niet vergoedt en niet voor vervanging kan zorgen.​
 
​​​​​​Mijn examen wordt verschoven vanwege het coronavirus, kan ik een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Nee. Er is geen dekking als uw examen wordt verschoven. Moet u onverwacht een examen opnieuw afleggen (herexamen)? Dan kunt u wel beroep doen op uw annuleringsdekking. Let op: de dekking geldt alleen als u een meerjarige schoolopleiding volgt en als het herexamen niet kan worden gedaan op een ander tijdstip dan de tijdens de geplande reis.
 
Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders alleen nog naar het buitenland te reizen als het strikt noodzakelijk is. Ik wil hierdoor mijn reis annuleren. Kan ik aanspraak maken op mijn annuleringsdekking? 
Nee. Neem hiervoor contact op met uw reisorganisatie, hotel of vervoersmaatschappij.

Nieuws overzicht

Ons werkgebied strekt zich uit van gemeente Rucphen, gemeente Halderberge, gemeente Zundert, gemeente Etten-Leur en gemeente Breda tot Bergen op Zoom