De invloed van studieschuld op een hypotheek

Geplaatst: 18-07-2022

Iedereen die vanaf 2015 begonnen is met studeren heeft te maken gehad met het leenstelsel, waar iedereen die moest lenen  een studieschuld heeft opgebouwd. Na het afronden van een studie is het vaak tijd voor een eerste baan en geld verdienen. Des te aantrekkelijker het vanaf dat moment wordt om een eigen woning te zoeken. Zo snel mogelijk beginnen met kopen is dan natuurlijk fijn, omdat met huren niks wordt opgebouwd voor de toekomst.  Zorgen zijn niet nodig met een studieschuld, want een hypotheek aflsuiten is nog steeds mogelijk! Wij vertellen graag wat voor invloed het heeft op de hoogte van een hypotheek.

Waarom heeft een studieschuld invloed op een hypotheek?

De overheid wilt voorkomen dat de maandlasten te hoog worden voor iemand met schulden, om zo niet in de problemen te komen.  Om op het maandelijkse bedrag uit te komen wordt gekeken naar de totale studieschuld gedeeld door de maximaal 35 aflosjaren. Stel een hypotheek is zonder een studieschuld maandelijk €950,00,  dan is dit voor iemand die bijvoorbeeld maandelijks €100,00 moet afbetalen toch in totaal €1050,00 aan lasten. Wat momenteel geldt is dat het maandelijke schuldbedrag dus afgaat van die €950,00 aan hypotheek. Zo blijft er dus en maximale hypotheek van €850,00 per maand over. 

Wij bieden 100 % onafhankelijke hypotheekbemiddeling via onze hypotheekadviseurs. Samen kijken we naar een studieschuld en komen wij met een berekening voor uw maximale hypotheek, of dit nou alleen of samen met partner is. 

Nieuws overzicht

Ons werkgebied strekt zich uit van gemeente Rucphen, gemeente Halderberge, gemeente Zundert, gemeente Etten-Leur en gemeente Breda tot Bergen op Zoom