Langzame afkoeling oververhitte huizenmarkt?

Geplaatst: 24-06-2022

De cijfers van het aantal bezichtigingen liegen er niet om dat de huizenmarkt zo langzamerhand aan het afkoelen is. In de meimaand van 2022 waren er al 32% minder bezichtigingen dan in 2021, via huizensite Funda. Mensen zijn blijkbaar voorzichtiger geworden. Huizen staan hierdoor langer te koop, wat uiteindelijk weer wat gaat doen met de prijs. Kenners denken dat er dit jaar echt een omslagpunt komt wat betreft woningprijzen. Wat betekent dit voor verkopers en kopers (specifiek voor starters)? En hoe zit het met de huidige rentestijging en inflatie?

Verwachting toekomstige huizenmarkt

Minder vraag naar huizen zorgt voor dalende vraagprijzen van verkopers die snel hun huis willen verkopen.  Men  is dit jaar minder bereid om een bod neer te leggen die flink boven de vraagprijs zit ten opzichte van vorig jaar.  Door de inflatie en rentestijging sinds maart, is het vooral voor starters minder aantrekkelijk geworden om te woningmarkt in te stappen. Hun maximale hypotheek is in een korte tijd flink gedaald en de prijzen van producten zijn gestegen. Veel starters wachten daarom toch met het kopen van een huis, waardoor deze groep ook meer wegvalt in het aantal dat bezichtigt en biedt.

Kopers hebben de afgelopen maanden de haast gevoeld om hun huis te koop te zetten nu ze er nog meer voor kunnen krijgen dan de vraagprijs. In de meimaand waren er maar liefst 40% meer aanmeldingen (rtlnieuws.nl).  Of verkopers het door deze wending nou echt zo lastig krijgen is de vraag. Uiteindelijk heeft iedereen maar één koper nodig voor zijn huis. Met het woningtekort zal de vraag er de aankomende tijd nog zeker blijven, voordat er veel nieuwe woningen zijn gebouwd. 

Wat zien en doen wij?

Wij zien duidelijk dat er steeds vaker voor een rentevasteperiode van 10 jaar wordt gekozen. Het renteverschil tussen de verschillende leenperiodes is namelijk steeds groter geworden. Laat ons daarom goed naar uw inkomen kijken. Wij geven professioneel en betrouwbaar advies door de jarenlange samenwerking met financiële partijen.  

Wij staan graag voor u klaar; of het nou het gaat om het kopen of verkopen van een huis en alles wat hierbij komt kijken!

Nieuws overzicht

Ons werkgebied strekt zich uit van gemeente Rucphen, gemeente Halderberge, gemeente Zundert, gemeente Etten-Leur en gemeente Breda tot Bergen op Zoom