De aangepaste hypotheekregels voor 2024

Geplaatst: 22-12-2023

De aangepaste hypotheekregels voor 2024

Bent u van plan om een huis te kopen in 2024 of heeft u al een hypotheek en wilt u uw woning verduurzamen? In 2024 veranderen er een aantal positieve dingen.

Hypotheek wordt afhankelijk van energielabel

De maximaal toegestane hypotheek voor een woning wordt meer afhankelijk van het energielabel. Is de woning energiezuiniger? Dan loopt de leenruimte flink op. Koopt u een huis met energielabel C of D, dan kunt u 5000 euro meer lenen. Voor een huis met label A of B kunt u 10.000 euro extra lenen. Koopt u een woning met energielabel A++++, dan is het extra leenbedrag zelfs 50.000 euro.

Heeft u al een huis en wilt u die verduurzamen? Huiseigenaren met energielabel E, F, G kunnen hiervoor 20.000 euro extra lenen. Is het energielabel van uw huidige woning A of B? Dan kunt u maximaal 10.000 euro extra lenen. In 2023 was dit bedrag voor iedereen maximaal 9000 euro.

Verduurzamen van uw woning

Wanneer u een huis koopt met een laag energielabel, dan kunt u vanaf 2024 een extra bedrag lenen om de woning mee te verduurzamen. Voor woningen met energielabel A of B is dit 10.000 euro en voor woningen met energielabel E, F en G is dit bedrag 20.000 euro.

Voor huiseigenaren met een laag inkomen is het ook mogelijk om duurzame maatregelen te financieren: via het Nationaal Warmtefonds zijn er subsidies beschikbaar.

Hogere lening voor alleenstaanden

Alleenstaanden kunnen vanaf 2024 een hoger hypotheekbedrag krijgen. Alleenstaanden met een inkomen van minimaal 28.000 euro kunnen vanaf volgend jaar 16.000 euro extra lenen. Op deze manier hebben alleenstaanden ook iets meer kansen op de woningmarkt.

Studieschuld gaat anders meetellen

Een studieschuld heeft invloed op de hoogte van uw hypotheek. De manier waarop de studieschuld wordt meegenomen in de toekenning van een hypotheek, veranderd vanaf 2024. Tot nu toe keek de bank alleen naar de oorspronkelijke schuld, en dus niet naar wat er al afgelost was. Vanaf 2024 kijkt de bank alleen nog naar het bedrag wat u maandelijks aflost. Dit bedrag wordt leidend.

Wilt u meer informatie over het afsluiten van een hypotheek? Lees wat wij voor u kunnen betekenen.

Hypotheekinformatie

 

 

Nieuws overzicht

Ons werkgebied strekt zich uit van gemeente Rucphen, gemeente Halderberge, gemeente Zundert, gemeente Etten-Leur en gemeente Breda tot Bergen op Zoom